Kurser

Färgarkeologens kurser

 

Under säsongen 2011 – 2012 ges Färgarkeologens Temperakurs,och redan i april startar den populära sommarkursen Måla huset med traditionella färger. Vi håller till i Färgarkeologens lokaler på Gerskagården i Ryda by, en sörgårdsidyll i Västergötland, 8 kilometer nordväst om Vara. Kurserna pågår under två dagar där teori varvas med praktiska moment i workshops. Mellan varven äter och dricker vi gott runt kandelabrar och kakelugnseld, och njuter av bilder från fallstudier i unika historiska miljöer.
Kursledare är Kerstin Lyckman, konservator och färgforskare som till vardags verkar som konsult i Färgarkeologen med specialisering på restaureringsmåleri, färgarkeologisk undersökning och skadeutredningar.
Bokning sker enklast genom att skicka ett mail till info@fargarkeologen.se.
Det går även bra att boka per telefon 0512 – 159 03.

 

laddanerpdf

Temperakurs

 

Konstnärer, arkitekter och andra formgivare har i alla tider fascinerats av temperafärgernas lyster, livfullhet och hållbarhet. Under två hela dagar tillverkar vi olika typer av tempera. Äggtempera, äggoljetempera, vaxtempera, kaseintempera och kaseinoljetempera. Vi provar olika blandningar av pigment, tar upp praktiska frågeställningar om underlag, grunderingar, efterbehandlingar, rengöring och hur man får temperan att hålla sig vacker länge, länge…

Kursen ges under följande helger

Lördag – söndag den 26 -27 november 2011
Lördag – söndag den 28 – 29 januari 2012
Lördag – söndag den 25 – 26 februari 2012
Lördag – söndag den 24 – 25 mars 2012

Temperakursen kan även bokas vardagar och helger för slutna sällskap upp till sju personer, till paketpris à 17 500:- inklusive moms. Ett prisvärt och uppskattat sätt att samlas för god samvaro i en inspirerande miljö med ett kreativt tema.

Målgrupper

Temperakursen vänder sig till alla; såväl amatörer som professionella som tycker om färg och måleri. Den passar kanske särskilt bra för konstnärer, bildlärare, formgivare och andra som vill ha inspiration genom ett möte med genuint estetiska färgmaterial med tusenåriga traditioner. Kursen ger också en användbar fördjupning för till exempel byggnadsantikvarier, konservatorer och arkitekter.

laddanerpdf

 

Måla huset med traditionella färger

 

Sommarens tvådagarskurs om traditionella färger blev en succé och nu planeras nya kurser för sommaren 2012. Perfekt för dig som just blivit med gammalt hus och behöver veta allt om hur det målas och vad man bör tänka på. Under kursen lär du dig att tillverka de flesta av färgerna själv, på gamla målarmästares vis, med färg av bättre kvalitet till ett lägre pris som resultat.

I workshops tillverkar vi och provstryker, färger som linoljefärg, slamfärg, olika typer av tempera och limfärger på hantverksmässigt vis. De praktiska momenten ger också tillfälle att bekanta sig med en mängd olika traditionella pigment och blandningar dem emellan.

Vi går igenom alla traditionella färgtyper, dess historik, innehåll, egenskaper, målningsanvisningar, bedömning av underlag, torktider och rengöringsnivåer. Helt enkelt praktiska tips och råd som får dig att lyckas och färgen att hålla längre.

Våren och sommaren 2012 ges kursen under följande datum

Lördag – söndag den 21 – 22 april
Lördag – söndag den 12 – 13 maj
Lördag – söndag den 2 – 3 juni
Torsdag – fredag den 26 – 27 juli
Torsdag – fredag den 23 – 24 augusti

Målgrupper

Kursen Måla huset med Traditionella färger vänder sig till alla som vill lära sig på djupet om byggnadsmåleriets traditionella färgmaterial. Är du lycklig ägare av ett gammalt hus så har du allt att hämta här vare sig det gäller mer kunskap för att välja rätt i färghandeln eller om du vill gå grundligt tillväga och tillverka din egen färg.

Kursen är också mycket uppskattad bland byggnadsantikvarier, konservatorer och arkitekter som vill fördjupa sin kompetens inom restaureringsmåleri med fallstudier kring skadeutredningar och åtgärdsförslag.

Investering

Pris för tvådagarskurs med boende i dubbelrum: 3 250:- eller i enkelrum: 4 250:- per person. I kurspriset ingår kurskompendier, kursmaterial, för- och eftermiddagskaffe, lunch båda dagarna, middag samt en övernattning inklusive sänglinne och handduk.

Kostnad för extra övernattning i samband med kursen; 500:- per natt inklusive soppsupé och frukost.

Vi får då och då förfrågan om skräddarsydda kurser för yrkesverksamma från både antikvarisk förvaltning och från svensk färgindustri. Kontakta gärna oss för ytterligare information.

Vägbeskrivning

 

Ryda by ligger ca 8 km väst- nordväst om Vara. Från E20 strax norr om Vara tag väg 47 mot Trollhättan. Efter ca 5 km följ skylt mot syd, ”Helås 4”. Strax före Ryda kyrka, tag höger mot ”Gärdet 1”. Tag därefter första avtagsvägen till höger (skylt Siggesgården). Gerskagården är första gården på vänster hand. Parkering finns på stallplanen bakom den vita huvudbyggnaden.

Vid resa med tåg eller buss är det enkelt att ta sig till Vara station. Där väntar chaufför efter överenskommelse, för en kortare bilfärd till Gerskagården.

För mer information om tåg www.sj.se eller buss www.swebuss.se.

Vill du att vi skickar broschyrer med beskrivning av våra kurser?

Skriv in dina kontaktuppgifter i fälten nedan, och välj vilken folder du är intresserad av, så skickar vi broschyr per post. +46 (0)512-159 03.

Beställ brochyr här:


Förnamn:

Gatudress:

Ort:

E-post:
Efternamn:

Postnummer:

Telefon:


För mer information:
Ring Kerstin Lyckman, Färgarkeologen; 0512 159 03
Eller mejla: info@fargarkeologen.se.

Adress Ryda, Gevertska GÃ¥rden 1, 534 96 Vara   Tel +46 512 159 03   Mobil +46 706 41 99 59   Email info@fargarkeologen.se